Despre noi

Asociația @Reteaua de Solidaritate, Fribourg/Elveția

Acțiunea civică Rețeaua de Solidaritate este o inițiativă a asociației @Rețeaua de Solidaritate 

Rue des Alpes, 1700 Fribourg/Elveția

Cine suntem

Despre noi

Rețeaua de Solidaritate e o inițiativă transfrontalieră ce aduce împreună oameni buni – români din țară și din diaspora din zone civice, sociale, medicale. Oameni ce conștientizează vremurile, ce pot vedea și articula nevoile și care nu așteaptă “să se facă”. Oameni altruiști care știu să lucreze în echipă, știu să se susțină și știu să ajute.

Misiunea – Noastră

Rețeaua de solidaritate conectează experți români din domeniul medical, social și juridic. În vremuri de criza  facilitează transferul și schimbului de informații dintre medicii români din diaspora cu medicii din România. Informăm corect și responsabil opinia publică. Oferim ajutor și consiliere socio-juridică pentru românii în dificultate aflați în afara țării. Susținem inițiativele civice românești.

Pasiunea – noastră

Oamenii – pentru că ei sunt resursa cea mai prețioasă a fiecărei țări. Pentru asta, solidaritatea dintre noi, oriunde ne-am afla și mai  ales, solidaritatea cu cei mai vulnerabili dintre noi, ne va face să fim o forță. Suntem legați prin fire nevăzute și împreună îi vom reda României adevăratul său potențial.

Ce facem

Rețeaua de Solidaritate aduce laolaltă  medici, juriști, voluntari din spațiul civic și  își propune sa combată informațiile false, promovând informație verificată, din surse credibile și de interes public. De asemenea rețeaua îi unește pe cei care au nevoie de ajutor cu cei care îl pot oferi, indiferent de locul în care se afla derulează activități diverse, de la strangeri de fonduri pentru ajutorarea spitalelor românești cu materiale, la transfer de informație între medici români aflați pe teritoriul Europei și pana la consiliere psihologică sau organizarea unor rețele de ajutor pentru romanii din diaspora care se afla în situații limită în timpul acestei crize fără precedent.

Rețeaua de Solidaritate e o inițiativă transfrontalieră ce aduce împreună oameni buni – români din țară și din diaspora din zone civice, sociale, medicale. Oameni ce conștientizează vremurile, ce pot vedea și articula nevoile și care nu așteaptă “să se facă”. Oameni altruiști care știu să lucreze în echipă, știu să se susțină și știu să ajute. Totul pentru binele public.

INFORMĂM – Articolele pe care le publicăm sunt originale, scrise chiar de experții români din Rețeaua de Solidaritate – medici, juriști, sociologi. Aici puteți citi: 

  • Informații medicale la zi – articole de prevenire a populației și știri actuale și verificate despre epidemie. Printre noi sunt medici, epidemiologi, anesteziști și alte specializări care lucrează la spitale din Italia, Elveția, Germania, Austria, Franța 
  • Informații actualizate despre situația din România prin instituirea stării de urgență

CONSILIEM – Oferim sprijin pentru români din străinătate afectați direct de criza și ajunși în situații dificile: cei care au rămas pe străzi, și-au pierdut locurile de muncă prin închiderea firmelor unde lucrau și care sunt blocați în străinătate.

Oferim informații și sfaturi juridice pentru problemele pe piața muncii cu care se confruntă lucrătorii români– mecanisme instituționale în fiecare țară prin care se atenuează efectele economice.

AJUTĂM –  donații direcționate către spitalele și centrele de carantină din România.

Suntem în legătură directă cu mai multe inițiative civice și asociații din țară și din diaspora, care s-au mobilizat și oferă ajutor concret sistemului medical, prin achiziții de echipamente și consumabile, materiale igienico-sanitare, dar și cu voluntari din centrele de carantină sau implicați în suportul persoanelor izolate la domiciliu. Adunăm voluntari și organizăm rețele locale de ajutor pentru românii din diaspora care se află în situații limită în timpul acestei crize fără precedent.

Diseminăm informație curată, verificată și captăm probleme din zona socială (de exemplu români din diaspora aflați în dificultate), civică (grupuri de voluntari care în vreme de criza se lupta sa aprovizioneze spitale, centre de carantina, sa susțină medicii) și medicală – informații, expertiză, susținere pentru medici și spitale acasă, în România.

Echipa Rețeaua de Solidaritate

Gabriela Mirescu Gruber
Fondator Rețeaua de Solidaritate

Gândire analitică, fler pentru comunicare strategică, sensibilitate interculturală și… umor – sunt câteva dintre calitățile ce mi-au fost atribuite în mod repetat de către cei cu care am colaborat. În Elveția am venit pentru studii la universitatea bilingvă din Fribourg, dar am găsit și mediul ideal pentru interesele mele profesionale: relațiile internaționale, medierea conflictelor sau promovarea păcii și a dialogului democratic. Pe parcursul studiilor am lucrat ca asistent în cercetare la Institutul de Federalism din cadrul Universității Fribourg. Apoi mi-am completat experiența în proiecte ale mai multor organizații non-guvernamentale. Din 2014 am pus bazele propriei firme de consultanță – Xinergy Lounge (Fribourg, Elveția).

Alina Jurcoane

Am 41 de ani, sunt cercetător în domeniul neuroștiințelor în Frankfurt, Germania de peste 16 ani. Am absolvit facultatea de medicină la București și mi-am obținut doctoratul în biologie în Germania.

Sunt membră PLUS și am fost co-fondator al inițiativei Secții de vot pentru zona Rin-Main. Sunt voluntar la o asociație românească din zona Frankfurt și din martie 2020 sunt voluntar la Rețeaua de Solidaritate ajutând la organizarea bibliotecii de documente, a fluxului de traduceri și în redacție.

Stelian Pavalache
Co-fondator Rețeaua de Solidaritate

Sunt născut în Urziceni, crescut în Călărași, maturizat în București. De 6 ani m-am stabilit în Berna, Elveția unde conduc propria companie Lifeographies.com  

Sunt programator, web designer, fotograf și producător video. Indrăgostit de natură, alpinism, film și călătorii, am început să cochetez cu imaginea de la 10 ani și mi-am antrenat mereu ochiul și mintea către frumosCred că fotografia și alpinismul sunt doar forme de exprimare a aceluiași conținut.

Catalin Constantinescu

Am 39 de ani, sunt cercetător științific și lucrez în domeniul procesării materialelor cu surse laser și plasmă, respectiv analizarea lor cu surse de radiații și particule energetice.

Obiectivele mele principale sunt obținerea de straturi subțiri și nanostructuri cu aplicații specifice, în domenii diverse: medicină (biomimetică, implanturi), microelectronică, stocarea / transformarea energiei (microcondensatoare, microsenzori, stocare de hidrogen), fotonică, magnetism.

Am studiat în România și m-am perfecționat în special în Danemarca și Franța, dar și în alte țări: am făcut un stagiu de master în Franța (2005), mai multe stagii de cercetare în Danemarca (2008 – 2010), un scurt stagiu de specializare în Italia (2009), etc. 

Sorina Andriuca
Florin Puflea

Am 40 de ani, sunt originar din București și am părăsit România în 2002. Am studiat medicina la Universitatea din Verona și sunt medic chirurg specializat în anestezie. În timpul rezidențialului am fost la Bruxelles timp de 6 luni la spitalul Erams la Prof. Vincent, perioadă în care am avut oportunitatea să cunosc și sistemul medical belgian.

M-am stabilit la Verona și lucrez într-un spital care are câteva secții chirurgicale și centre de excelență la nivel național italian. Am început deja o colaborare cu niște colegi din România pe aceste specialități dar lucrurile se mișcă cam greu.

Cred că una dintre urgențele pentru România e declararea și reglementarea sistemului sanitar/medical ca prioritate pentru siguranța statului.

Roxana Fediuc

Licențiată în științe juridice, manager de proiect, cu specializări în accesarea finanțărilor și formare profesională, activez din 2013 în mediul ONG în domeniul sănătății mintale, scriind și translatând în realitate proiecte pentru organizațiile civile implicate în susținerea pacienților.

Andrei V. Tătar

Am 36 de ani, sunt antreprenor. Conduc o firmă din domeniul ecologiei, sunt coordonator regional al asociației Rescue4x4 și un membru activ al societății civile. În urmă cu zece ani am ajuns pentru prima dată într-un spital din România în postura de pacient. N-a fost o experiență plăcută, atât din perspectiva bolii, dar mai ales din felul în care am fost tratat de o parte a personalului medical și a condițiilor întâlnite în spital.

Cinici ani mai târziu a avut loc episodul Colectiv, și ne-a arătat că lucrurile nu se schimbă doar cu trecerea timpului. Acum suntem în pragul celei mai mari încercări a timpurilor noastre, lupta cu Corona virusul. Suntem oare mai pregătiți de data aceasta?

Eu unul nu vreau să stau nepăsător și să aștept răspunsul la această întrebare când vom număra morții. 

Mihaela Sava

Medic de boli infecțioase și controlul bolilor infecțioase la Spitalul Universitar din Basel, cu experiență profesională în mai multe țări din Europa și studii de masterat în politici de sănătate la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Sorin Popescu

Am 49 de ani. M-am născut în Câmpulung Muscel și locuiesc în Viena din 2013. Sunt medic, EMBA în macroeconomie și director general într-o companie multinațională de biotehnologie. Am experiență din poziția de conector și comunicator prin construirea de alianțe și dezvoltarea parteneriatelor cu autorități naționale și internaționale implicate în dezvoltarea sistemului sanitar din România, asociații de pacienți, medici, farmaciști, antreprenori, jurnaliști și lideri de opinie

Ioana Alexandra Blaga

Am 23 de ani și locuiesc în Viena. Am absolvit facultatea de Studii Engleze și Americane, iar în prezent sunt studentă la Comunicare Transculturală (germană, engleză, română) și  master la Literaturi și Culturi din Spațiul Anglofon, toate acestea în cadrul Universității din Viena.

Am fost jucătoare de volei timp de 12 ani și chiar dacă un număr de accidentări m-a împiedicat să joc în continuare, arbitrajul și antrenoratul încă mă mențin aproape de acest sport.

Îmi plac oamenii faini, care știu să lucreze în echipă și mai ales care au ca scop binele României, de aceea am ales să fac parte din Rețeaua de Solidaritate.

Andreea Mitrofan
Georgian Nedelcu

Meticulos, pragmatic și orientat spre a găsi mereu cea mai rapidă și sustenabilă rezolvare a problemelor - sunt doar câteva dintre calitățile care mă ajută să obțin rezultate cât mai performante în tot ce fac. Datorită capacităților mele de multitasking am reușit să jonglez între studii, job și activitățile de voluntariat.

Dorin Pârvulescu
Dana Hering
Lorena Manciu

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist